KBÜ ve KTSO HEYETİ KOCAELİ BELEDİYESİ TIBBİ AROMATİK BİTKİLER TESİSİNDE İNCELEME YAPTI
Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde ülkemizin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler tesisini inceledi.

Kamu ve sanayi temsilcileri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan; dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisinde incelemelerde bulundu. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesindeki Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) proje dâhilinde hayata geçen Ekstraksiyon Tesisi’ni inceleyerek; altyapı, üretim, insan kaynakları, fonlama, yönetim konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Karabük ili için Kamu ve sanayi iş birliği kapsamında nelerin yapılabileceği hakkında değerlendirmeler yaptı.

42 dekar alanı kapsayan tesiste hedef bitkilerin (Biberiye, melisa, kekik, nane) yetiştirilmesi, hasadı ve su buharı yöntemi ile uçucu yağların elde edilmesiyle katma değeri yüksek ürünler olan ilaç, gıda ve kozmetik sektörüne yönelik üretilen ürünlerin tesiste üretim aşamaları incelendi. Çiftçilere verilen alım garantisi, kamu-akademi-sanayi iş birliğinin en güçlü örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

SekaPARK ve TÜBİTAK MAM’a yapılan ziyarete;

KBÜ Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Uysal, KBÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yörür ve Dr.Öğr.Üyesi Şemsettin Doruk, KBÜ Eflani MYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, KBÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Alan, KBÜ MYO Öğretim Görevlisi Cengiz Çetin, KTSO Genel Sekreteri Cem Biçen, KTSO Dış İlişkiler Müdürü Ayşegül Tabak ve  Karabük İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdal Kaya katılım sağlamıştır.

Heyet ayrıca; Orman Endüstri buluşmaları ile sürecek çalışmaların devamında konu edilecek Orman Turizmi için Kocaeli Ormanya alanını da gezerek değerlendirmelerde bulundu.