ORMAN MÜHENDİSLİĞİ PROGRAM ÇIKTILARI
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
ORMAN FAKÜLTESİ
ORMAN MÜHENDİSLİĞİ PROGRAM ÇIKTILARI
1. Temel matematik, fen, mühendislik, bilgisayar ve bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir, bu bilgileri ormancılık uygulamaları veya mühendislik uygulamalarında gerekli olan modern teknik ve araçların geliştirilmesi, bunların seçimi ve kullanımı için kullanabilmektedir.
2. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme için gerekli bilgi birikimine sahip olmanın yanında uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir.
3. Karmaşık orman ekosistemini ve süreçlerini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde katılımcı yaklaşımla tasarlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirerek; modern tasarım yöntemlerini uygulama yeteneğindedir. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler).
4. Doğa bilimleri ve mühendislik bilgilerine ve bu bilgileri orman mühendisliği alanında uygulama becerisine sahiptir. Bu kapsamda orman ve ilişkili diğer ekosistemlerin elemanlarını tanır, aralarındaki ilişkileri analiz eder ve her türlü orman kaynağı ile onunla ilişkili doğal kaynaklara toplum refahı doğrultusunda bilinçli müdahale edebilir. Bu nedenle; Orman mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir.
5. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi kazanmanın yanı sıra; bireysel çalışma becerisi ve inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olarak Ulusal ve uluslararası alanda, çevre ve ormancılık konularında rekabet gücüne sahiptir.
6. Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek, farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirebilecek, orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için gerekli bilgiye sahiptir.
7. Yeni orman tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine ve mevcut ormanların bakımı ve gençleştirilmesine yönelik müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisi ile orman ekosisteminin biyotik ve abiyotik tehditlere karşı varlığını ve niteliğini koruma amaçlı müdahaleler yapabilme bilgi ve becerisine sahiptir.
8. Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilme, Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını algılayabilme ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme yeteneğine sahiptir.
9. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci ile orman mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgiye sahip olmaya ek olarak, iş sağlığı-güvenliği ve iş barışı konularında bilgi ve duyarlılığa sahiptir.
10. Orman ekosistemlerinin geleceğini tahmin etme, çok boyutlu düşünebilme, alternatif geliştirebilme ve aralarından çok ölçütlü seçim yapabilme ve yorumlayabilme yeteneği ile Ulusal ve Uluslararası alanda orman ve çevre sorunlarını tanımlama, çözüm üretebilme, toplumla iletişim kurabilme ve toplumsal bilinç oluşturma yetisine sahiptir.
11. Yaşam boyu öğrenme ilkesi ışığında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip etme ve bu bilgileri bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek ulusal ormancılığın faydası için kullanma yeteneğindedir