Orman Botaniği Ana Bilim dalı
Ana Bilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Ali KAVGACI
Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı: Dr. Öğr. Üyesi Nagihan SEKİ
                                                               

Orman Botaniği Ana Bilim dalı genel botanik, bitki fizyolojisi, odunsu bitki sistematiği, otsu bitkiler sistematiği, bitki materyali, bitki morfolojisi, palinoloji, odun anatomisi, genetik konularını kapsamaktadır.
Ana bilim dalında verilen dersler: 


DÖNEMİ DERS KODU DERSİN ADI DERSİN AMACI
1. Yarıyıl ORM151 Genel Botanik Bitkilerin en küçük birimi olan hücrenin yapısı, hücrelerden oluşan dokuların yapısı ve görevleri, dokuların oluşturduğu organların yapısı, görevleri ve metamorfozları, bitkilerin iç ve dış yapılarını öğretmektir.
3. Yarıyıl ORM251 Gymnospermae Orman Mühendisliği Bölümü için önemli bazı Gymnospermae taksonlarının ayrıntılı bir şekilde tanıtımını yapmak, yakın tür, cins ve familyaların ayrımını öğretmek ve bu taksonların öğrenci tarafından bilinir hale gelmesini sağlamak
ORM259 Fitopatoloji Fitopatoloji dersi ile, bitkilerde hastalık kavramı, bitkilerde hastalığa neden olan biyotik etmenler, hastalık oluşumu için gerekli koşullar, bitki-hastalık ilişkileri, biyotik olmayan (Abiyotik) hastalık nedenleri, bitkilerin birbirleri ile ilişkilerini, koruma ve tedavi yöntemleri hakkında öğrencilere temel bilgiler kazandırmaktır.
4. Yarıyıl ORM254 Angiospermae Orman Mühendisliği Bölümü için önemli bazı Angiospermae taksonlarının ayrıntılı bir şekilde tanıtımını yapmak, yakın tür, cins ve familyaların ayrımını öğretmek ve bu taksonların öğrenci tarafından bilinir hale gelmesini sağlamak
     
ORM256 Odun Dışı Orman Ürünleri Ülkemizde doğal olarak yetişen ve odun dışı orman ürünü olarak kullanılan bitkileri botanik özellikleri itibariyle tanıtmak ve odun dışı orman ürünü olarak kullanılan kısımları hakkında bilgi vermek.
5. Yarıyıl ORM357 Ağaç Fizyolojisi Orman ekosistemlerini meydana getiren odunsu bitkilerin, büyüme, gelişme ve yaşam faaliyetlerinin nasıl gerçekleştiği ve odunsu yapılarının nasıl oluştuğuna yönelik kapsamlı bir birikim oluşturmak.
5. Yarıyıl Seçmeli ORM373 Bitki Sosyolojisi Vejetasyon bilgisi hakkında bilgilendirme yaparak, bitki sosyolojisi hakkında temel bir birikim oluşturmak ve uygulamalı vejetasyon bilgisine yönelik olarak gerekli teorik donanımı sağlamak.
6. Yarıyıl Seçmeli ORM374 Orman İçi Çalılar Türkiye ormanlarında bulunan ve Gymnosperm ile Angiospermae derslerinde gösterilemeyen önemli çalı türlerinin yayılışlarını, morfolojik özelliklerini ve tanımlarını anlatmaktır.
7. Yarıyıl Seçmeli ORM477 Bitkisel Biyoçeşitlilik ve Türkiye Florası Yaşam döngüsü açısından biyojik çeşitliğin önemi, doğa korumanın biyolojik çeşitlilik açısından değeri ve ülkemizin biyoçeşitlilik açısından sahip olduğu zenginlik konusunda öğrencinin kapsamlı bir birikime sahip olmasını sağlamak
8. Yarıyıl Seçmeli ORM474 Türkiye Orman Vejetasyonu Fitocoğrafik farklılaşmaya bağlı olarak Türkiye ormanlarının sahip olduğu vejetasyon çeşitliliği ve bu çeşitliliğin arkasındaki ekolojik ve çevresel faktörler hakkında kapsamlı bir birikime sahip olmak