Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı
Ana Bilim Dalı Başkanı : Dr. Öğr. Üyesi Kamil SARPKAYA
Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÇOLAK

Ana bilim dalında verilen dersler:
DÖNEMİ DERS KODU DERSİN ADI DERSİN AMACI
1. Yarıyıl ORM155 Zooloji Hayvan hücresi, hayvansal dokular ve sistemler, enerji ve metabolizma, hayvan ekolojisi ve hayvanların çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
4. Yarıyıl ORM258 Av ve Yaban Hayatı Bilgisi Yaban hayatının tanınması ve bileşenlerinin karşılıklı ilişkilerinin anlaşılması yaban hayatının korunması ve sürdürülebilir faydalanılmasının temelidir. Yaban hayatının en önemli bileşenlerinden biri olan yaban hayvanlarının biyolojisi ve ekolojisinin bilinmesi, bunların korunması ve kontrollü yararlanılmasının temelini oluşturmaktadır. Ormancılığın alt bir sektörü olarak ekoturizm, av turizmi ve av hayvanlarının korunması, geliştirilmesi ve avlakların işletilmesine ait temel kavramların kazanılması bu dersin temel amaçlarını oluşturmaktadır.
3. Yarıyıl ORM255 Orman Koruma Ormana zarar veren biyotik ve abiyotik zararlılar ve bu zararlılarla ilgili koruyucu ve önleyici tedbirlerin anlaşılmasını sağlamak, bu dersin amacını oluşturmaktadır.
4. Yarıyıl ORM262 Orman Entomolojisi Öğrencilerin, böceklerin temel anatomi ve fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, orman ağaç ve ağaççıkların çeşitli kısımlarında zarar yapan böcekleri tanıtmak, zararları ve biyolojileri hakkında bilgi vermek, onlara karşı alınabilecek koruyucu önlemlerle mücadele yöntemlerini öğretmektir.
8. Yarıyıl ORM460 Orman Yangınları Bilgisi Orman yangınlarının başlaması, gelişmesi ve söndürülmesinde gerekli temel bilgilerin aktarılmasıdır.
7. Yarıyıl Seçmeli ORM437 Odun Zararlıları Oduna hammadde aşamasından itibaren nihai kullanım yerine kadar zarar veren, böylece onun kullanımını sınırlayan ve ekonomik/estetik/işlevsel değerini düşüren bütün biyolojik ve biyolojik olmayan zararlı etmenler hakkında bilgi verilmesi bu dersin temel amacıdır.
ORM483 Böcek Ekolojisi Böceklerin içinde bulundukları çevresel (canlı ve cansız) koşullarla bireysel düzeyde (autoecology) ilişkileri, böcek türlerinin dağılışı, yayılması ve populasyonları üzerinde etkili olan faktörler ve bu faktörlerin etkilerinin ölçülmesi ile zararlılarla mücadelede ve bilimsel amaçlı çalışmalarda bu bilgilerden nasıl yararlanılacağı konusunda öğrencilere gerekli bilgiyi sağlamak
8. Yarıyıl Seçmeli ORM480 Orman Zararlıları ile Entegre Mücadele Hedeflenen orman zararlılarının yönetimi için stratejik bir plan geliştirmek. Yaygın olarak kullanılan zarlı böcek yönetimi örneklerinde uygulanan çevresel olarak güvenli ve ekolojik olarak sağlıklı dengeli bir konu aktarımı sunmak. Entegre zararlı yönetiminin anahtar yöntemlerinin kuram ve uygulamalarının kritik bir kıymetlendirmesini sağlamak. Entegre zararlı yönetimi uygulamasında zararlı ekolojisi ile orman ekolojisi ve yönetimi konusunun bazı ayrıntılarına vurgu yapmak