Ormancılık Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Ana Bilim Dalı Başkanı V.: Doç. Dr. Ufuk COŞGUN

Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı orman kaynaklarıyla ilgili tüm ekonomik ve sosyal olayların etkileşimi ve çözümlemeleri, orman kaynaklarıyla etkileşim içinde bulunan tüm sektörlerin (tarım, ziraat, turizm, maden vb.) gelişmeleri, orman kaynaklarıyla birebir ilişki içerisinde bulunan orman köylüleri ile ilişkiler, kırsal kalkınma, pazarı olan ya da olmayan ormancılık mal ve hizmetlerin ve doğal kaynakların değerlerinin belirlenmesi ve pazarlanması, sosyal ormancılıktan ağaçlandırma-çevre-yangın ekonomisine kadar uzanan çok çeşitli konulardan oluşmaktadır.
Ana bilim dalında verilen dersler:

DÖNEMİ DERS KODU DERSİN ADI DERSİN AMACI
1. Yarıyıl ORM105 Orman Mühendisliğine Giriş Bu dersin amacı öğrencilere orman mühendisliği mesleğini tanıtmak, orman ve ormancılığın temel kavramlarını öğretmek, orman mühendisinin çalışma alanlarını tanıtmak ve mezuniyetten sonra hangi alanlarda çalışma yapabilecekleri konusunda bilgi kazandırmaktır.
3. Yarıyıl ORM213 Muhasebe Öğrencilere muhasebenin temel kavramlarını ve finansal tabloları; ormancılıkta finansal işlemlerin muhasebeleştirme mantığını ve muhasebe sürecini öğretmektir.
6. Yarıyıl ORM304 Orman Ürünlerinde Standardizasyon ve Pazarlama Dersin amacı öğrencinin Pazarlama kavramının çağdaş içeriğine uygun olarak pazarlama ilkelerini tanıyan
ve ormancılık sektöründe pazarlama yönetim planı hazırlamak için gerekli altyapıya sahip bir hale gelmesini sağlamaktır.
ORM358 Orman İşletme Ekonomisi Bu dersin amacı, orman kaynaklarının yönetimi ve işletmeciliği konusunda en yüksek toplumsal faydayı sağlayacak kararların alınmasına yardımcı olacak ekonomi ve işletme bilgilerini kazandırmak, ormancılık işletmelerinin özelliklerini, amaç tayinini, üretim sürecinin kapsamını ve üretim sürecine müdahale araçlarını, orman ürünlerinin pazarlanmasını, ormancılıkta faiz ve gelir haspalarını, sermaye analizini, zarar hesaplarını ve başarının ölçülmesini öğrenmektir.
7. Yarıyıl ORM461 Sosyal Ormancılık ve Kırsal Kalkınma Bu dersin amacı, öğrencilere ormancılığın sosyal boyutu hakkında bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra, özellikle orman köylüsünün sorunlarına çözüm olabilecek kırsal kalkınma uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasıdır.
5. Yarıyıl Seçmeli  ORM377 Proje Yönetimi Bu dersin amacı Türkiye’deki planlama anlayışı hakkında temel bilgilere hakim, proje yönetim döngüsünün tüm evreleri hakkında bilgi sahibi ve özellikle proje hazırlamak için gerekli analizlerle, mantıksal çerçeve yaklaşımını başarıyla kullanabilen, proje değerlendirme yaklaşım ve ölçütlerinin gerektirdiği hesaplamaları yapabilen bir noktaya getirmektir.
8. Yarıyıl Seçmeli ORM470 Su Politikası ve Ekonomisi Bu dersin amacı Dünyadaki ve Türkiye’deki su politikalarının, su krizinin ve su ekonomisinin analizinin yanı sıra ormanların su üretim işlevinin ekonomik anlamda değerlendirilmesidir.