Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı
Ana Bilim Dalı başkanı: Doç. Dr. Cumhur GÜNGÖROĞLU
Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı: Dr. Öğr. Üyesi Ahmet DUYAR

Türkiye orman topraklarının oluşum ve gelişimlerinin araştırılması, genetik ve ekolojik özelliklerinin saptanması, orman topraklarının haritalarının yapılmasına ait esasların belirlenerek haritaların yapılması, toprak fiziği ve kimyası, toprak biyoloji ve mikrobiyolojisi, toprak ıslâhı, toprak-su-bitki ilişkileri ve son on yıldır yapılan araştırmalar ise dünyadaki gelişmeler paralelinde ekosistem araştırmaları ve izlenmesi, ekosistemlerin rehabilitasyonu ve restorasyonu, orman ekosistemlerdeki çevre sorunları ve çözüm yolları, orman ekosistemlerinde karbon birikimi, küresel ısınma-orman ekosistemleri arasındaki ilişkiler ile ortam kirliliği ekolojisi ve odun dışı orman ürünlerinin yetişme ortamı özellikleri ve ekosistemlerdeki işlevlerinin tanımlanması üzerinde olmuştur.
Ana bilim dalında verilen dersler:
 
DÖNEMİ DERS KODU DERS ADI DERSİN AMACI
1.Yarıyıl ORM153 Genel Ekoloji Orman Mühendisliğinin çalışma alanı olan doğal alanların işleyişi hakkında temel ekolojik bilgilerin aktarılmasıdır.
2. Yarıyıl ORM160 Meteoroloji ve Klimatoloji Meteoroloji ve iklim bilgisi hakkında temel bilgilerin ve ormancılık alanındaki öneminin aktarılmasıdır.
ORM164 Genel Jeoloji Jeolojinin tanıtımı, yeryüzündeki jeolojide temel mineral ve kayaç gruplarının kimyasal ve fiziksel özellikleri, genel kayaç oluşum koşulları ve sınıflamaları, jeolojide bilimsel ve mühendislik uygulamaları konularında bilgi edinmek. Jeoloji ve jeomorfoloji hakkında bilgi sahibi olarak bu bilgileri orman dağılımı, gelişimi ile ilişkilendirebilmek, ormancılıkta yaygın olarak kullanılan edafik bilgilerin toplanması ve işlenmesi için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır.
3 Yarıyıl ORM253 Toprak İlmi Toprak ile ilgili genel kavramlar, toprağın genel yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgilendirmek, toprağın ormancılık açısından önemi anlatmak, toprakla ilgili ekolojik bir bakış açısı kazandırmak
4. Yarıyıl ORM260 Orman Ekolojisi Orman ekosistemini oluşturan etmenlerin ve bu etmenler arasındaki ilişkilerin öğrenciye aktarılması ve kavratılmasıdır.
5. Yarıyıl Seçmeli 0RM375 Tropikal ve subtropikal ormanların ekolojisi Tropikal ve subtropikal iklim kuşağında kalan ormanların yetiştirilmesi, bakımı, korunması ve yönetimine katkıda bulunacak ekolojik özelliklerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
6. Yarıyıl Seçmeli ORM370 Toprak Biyolojisi Toprak ekosisteminde yer alan canlıların tanınması ve orman ekosisteminde rollerinin anlaşılmasıdır.
ORM380 Bitkilerde Büyüme ve Beslenme İlişkileri Bitki besleme bilgisinin tanımı ve diğer bilim dalları ile ilişkisi, bitki beslenme bilgisinin tarihsel gelişimi, verimlilik ile ilgili yasaları, büyüme ve büyüme faktörleri ile peyzaj çalışmalarında verimlilik üzerine etki eden faktörleri, topraktaki bitki besin maddeleri, bitki-su-toprak ilişkileri, bitkiler tarafından su ve besin maddesi alımı mekanizmaları, fotosentez, solunum, gübreler ve gübreleme teknikleri hakkında bilgiler vermek
7. Yarıyıl Seçmeli ORM471  İklim Değişikliği Küresel ısınma ve iklim değişikliğini tanımlamak, anlamak, ormanlar ve diğer ekosistemler üzerindeki etkilerini irdelemek, çözüm süreçleri hakkında bilgilendirmektir.
ORM435 Ormanlarda Karbon Birikimi Küresel ısınma, sera etkisi ve bunların önlenmesi kapsamında ormanlardaki karbon birikimi fonksiyonun anlaşılması.
8. Yarıyıl Seçmeli ORM478 Kent Ormancılığı Ekolojisi Öğrencilere kent içi ve çevresi ağaçlık alanlar ve kurulmuş kent ormanlarının envanter, koruma, kullanma, bakım, ekolojik planlama ve yönetimi hakkında bilgiler aktarmaktır.