Havza Yönetimi Ana Bilim Dalı
Ana Bilim Dalı Başkanı V. : Dr. Öğr. Üyesi Ahmet DUYAR
Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı: Arş. Gör. Ahmet AÇIL  

Havza Yönetimi Anabilim Dalı, genel olarak, orman ekosistemleri içerisindeki su kaynakları-toprak özellikleri-bitki örtüsü üçgeninde yer alan ilişkileri irdeler. Diğer bir ifade ile orman/mera alanlarında üretilen ve/veya bulunan su kaynaklarının (özellikle akarsu ve göllerimizin) oluşum süreçleri, üretilen suyun hem miktar hem de kalite olarak mevsimsel değişimleri, su veriminin belirlenmesi ve havza bazında suyun yönetimi ile toprak erozyonunun oluşumu, nedenleri, doğrudan veya modelleme yöntemleri ile toprak erozyonunun hesaplanması veya tahmin edilmesi ile erozyon kontrol yöntemleri gibi konular doğrudan anabilim dalımızdaki öğretim elemanlarının uzmanlaştığı bilimsel alanlardır.
Ana bilim dalında verilen dersler:


DÖNEMİ DERS KODU DERSİN ADI DERSİN AMACI
5. Yarıyıl ORM367 Havza Amenajmanı Havza yönetimi, kavramı toprak-su-atmosfer üçgeninin bitki örtüsüyle etkileşim sürecini mikro ölçekten büyük nehir havzası düzeyine çıkarma, ekolojik ve hidrolojik bulguları ise planlama ve yönetim stratejilerine dönüştürme mantığını esas alan bir disiplindir. Bu derste havza planlama ve yönetimi konusunda öğrencilerin ihtiyaç duyacağı temel toprak-su-atmosfer ile ilgili bilgiler yanında planlama ve yönetim konularında temel yaklaşımların verilmesi amaçlanmıştır.
6. Yarıyıl ORM356 Sel, Çığ Kontrolü ve Erozyon Önleme Seller ve çığların oluşumları ile kontrol yapıları hakkında bilgi kazanmak. Toprak erozyonunun önlenmesi ile ilgili tedbirleri öğrenmek.
ORM364 Mera Amenajmanı Çayır-Mera vejetasyonunun ve ekolojik yapısının tanıtılması. Bu çerçevede bitki örtüsü karakteristikleri ve karşılıklı etkileşimlerinin açıklanması. Çayır-Mera ekolojisi ve sistemi hakkında ayrıntılı bilgi aktarımı. Mera ıslah çalışmalarında temel prensipler ve ıslah yöntemleri.