Ormancılık Politikası ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Ana Bilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Ufuk COŞGUN
Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Damla YILDIZ

Ormancılık Politikası ve Yönetimi Ana Bilim Dalı yönetim kavramı, ilkeleri ve gelişimi, yönetimin işlevleri, ormancılıkta yönetim kavramı ve işlevleri, kamu yönetimi ve personeli, ormancılıkta planlama, organizasyon, yürütme ve denetim, Dünya ve Türkiye ölçeğinde ormancılık politikası, yönetimi ve örgütlenmesi ve ormancılık örgütünün tarihçesi alanlarını kapsamaktadır.
Ana bilim dalında verilen dersler: 


DÖNEMİ DERS KODU DERS ADI DERSİN AMACI
3. Yarıyıl ORM207 Ormancılıkta Halkla İlişkiler ve İletişim Öğrencilerin halkla ilişkiler etkinliğini ve temel halkla ilişkiler tekniklerini tanımalarını sağlamak; ormancılık yönetiminde halkla ilişkilerin rolünü aktarmak ve nasıl kullanılacağını öğretmek. İletişim sürecini, iletişimin bileşenlerini, iletişim sürecini öğretmek; kişilerarası iletişim, örgüt iç iletişim ve kitle iletişimine ilişkin bilgi vermek, iletişimi engelleyen unsurlar ve etkili iletişim yöntemleri hakkında bilgi vermek.
7. Yarıyıl ORM451 Tarımsal Ormancılık Bu dersin amacı, öğrencilere tarımsal ormancılık sistemleri ve uygulamalarını öğretmek, karma ormancılık uygulanabilecek kırsal alanlar için projeler oluşturma yeteneği kazandırmak ve öğrencilerin tarımsal ormancılık çalışmalarını değerlendirebilmelerini sağlamaktır.
ORM457 Ormancılıkta Araştırma ve Sunum Teknikleri Bu dersin amacı ormancılıkta yaşanan sorunlara (özel sektör ve/veya kamu sektöründe) uygulamada getirilen çözüm olanaklarının bilimsel esaslara uygun yöntemlerle ölçek ve değerlendirme yeteneği ile bireyin toplum karşısında etkili sunum yapabilme yeteneklerinin geliştirilmesidir.
ORM459 Korunan Alan Mevzuatı ve Yönetimi Korunan alanlar anlayışı ve yönetimine yönelik planlama ilkeleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak.
8. Yarıyıl ORM458 Ormancılık Politikası Orman, ormancılık, politika ve ormancılık politikasıyla ilgili genel kavramlar, ormancılık politikası süreci, ormancılık politikasının amaçları ve araçları hakkında öğrencileri bilgilendirmek, Dünya ve Türkiye ormancılığını ormancılık politikası açısından irdeleyerek geliştirilmesi gereken politikalar, sorunlar ve öncelikler konusunda bakış açıları kazandırmaktır.
ORM456 Ormancılık Yönetim Bilgisi Dersin amacı yönetimin işlevlerini ve bunların orman kaynaklarının yönetim sürecindeki yansımalarını öğretmek ve orman kaynaklarının bir sistem olarak yönetimi konusunda teorik ve pratik bilgileri kazandırmaktır.
6. Yarıyıl Seçmeli ORM372 İnsan Kaynakları Yönetimi Bu dersin amacı, insan kaynakları yönetimi (IKY), teorilerini ve fonksiyonlarını uygulayabilmeleri için gerekli bilgi ve yeteneğin kazanmalarının yanı sıra Türkiye’de ormancılıkta insan kaynakları yönetimi uygulamalarının yerini ve insan kaynakları yönetiminde son gelişmeleri takip etmelerini sağlamaktır.
7. Yarıyıl Seçmeli ORM433 Sosyal Etki Değerlendirmesi Dersin amacı, kırsal kökenli ormancılık çalışmalarından doğrudan ve/veya dolaylı olarak etkilenen halkın etkilenme dereceleri ve alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olmaktır.
0RM479 Kamu Yönetimi Bu dersin amacı öğrencilerin kamu yönetimi ve politikaları hakkında bilgi sahibi olması, Türkiye’deki ve dünyadaki kamu yönetimi kavramını yorumlaması, ormancılık sektörünün kamudaki yönetişimi ve yönetim şeklinin örgütlenme altında nasıl işlediğini analiz etmesidir.