ANKARA-NALLIHAN’DA ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİ YENİDEN BAŞLIYOR

Ankara-Nallıhan Belediyesi ve Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi iş birliği ile Nallıhan’a bağlı bazı köylerde yabani halde bulunan Sakız ve Melengiç ağaçlarına Antepfıstığı aşılaması yapılmaktadır.
Nallıhan İlçesine bağlı Emremsultan, Sarıyar ve Nallıdere köylerinde doğal yayılım gösteren Atlantik sakızı ve Melengiç ağaçlarının çevirme aşı ile antepfıstığına dönüştürülmesi ve hem ülke ve hem de bölge ekonomisine kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bölgede daha önceden var olan doğal sakız ağaçlarının, antepfıstığına çevrilmesi hedeflenmiş ama uygun teknikler kullanılmadığı için üretim başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Çalışmalar Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Kâmil SARPKAYA ve Prof. Dr. İzzet AÇAR teknik koordinatörlüğünde ve yönetiminde gerçekleştirilmektedir.
Başlangıç olarak bölgeye uygun çeşitler ve bunlara uyumlu erkek çeşitlerin Gaziantep’ten aşı kalemleri temin edilmiş ve belirlenen köylerde 1000 yabani ağaçta aşılama çalışmaları başlatılmıştır.
Bölge halkına Antepfıstığı yetiştiriciliği, Antepfıstığı aşılaması ve Aşıya hazırlık budaması konularında da yerinde uygulamalı eğitimler verilmiştir.
Nallıhan Belediye Başkanı İsmail ÖNTAŞ, çalışmaların ilerleyen dönemlerde de devam ettirilerek, Nallıhan’da antepfıstığı yetiştiriciliğinin bölge halkı açısından bir gelir kaynağı haline getirilmesinin hedeflenmekte olduğunu belirtmiştir.