Dekanımız Prof.Dr. İzzet AÇAR Siirt Üniversitesindeydi
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen “Tarım Öğretiminin 174. Yılı Kutlama Töreni” Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda 13.01.2020 Pazartesi günü düzenlenen etkinlikle kutlandı. Törene konuşmacı olarak Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İzzet Açar, Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat ERMAN  katıldı.

Tarımsal Öğretimin 174. Yıldönümü etkinliğine konuk olarak katılan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat; “Karabük Üniversitesinin Uluslararasılaşması ve Çad Örneği” konulu sunumu ve Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İzzet Açar ise  “Fıstık Bahçelerinde Anaç Olarak Kullanılan Siirt Çöğürlerinde Meydana Gelen Kurumalar” konulu sunumunu dinleyicilerle paylaştı.

Fakültemiz Dekanı Prof.Dr.İzzet Açar yaptığı konuşmada, dünyada fıstık üretimi yapan beş ülke olduğunu ve bunların İran ABD Türkiye Suriye ve Çin olduğunu belirtti.

Prof. Dr. İzzet Acar Siirt’te tarımsal öğretiminin 147’nci yılı kutlandı. burada yaptığı konuşmada Siirt’teki barajların nemden dolayı fıstığa yararlı olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de tabana araziye fıstık dikimi yapılmayacağı yönünde yaygın yanlış bir algı olduğunu belirten Prof. Dr. Açar, “Taban arazide neden fıstık dikimi yapılmıyor. Çünkü fıstık kötüdür. Oysa fıstığın ekonomik değeri çok iyidir. Dünyanın hiçbir yerinde çiftçiden çiftçiye bir tonu 75 bin Tl olan bir ürün yoktur. Dünyada 1 milyon 150 bin ton fıstık üretimi yapılmaktadır. Son dört yılın ülkemizdeki fıstık rekoltesinin ortalaması 158 bin tondur. Dönüm başına 44.5 kg fıstık elde ediyoruz. Biz Hititlerden  beri fıstıkçılıkla uğraşmamıza karşın  bu alanda 50 yıllık bir geçmişi olan Californiya’da 255.77 kg ürün almaktadır. Yani bizim aldığımız ürün miktarının 5.5 katı verim elde edilmektedir. Bizim 400-500 yıllık ağaçlarımız varken Amerika da en yaşlı ağaç 50 yıllıktır. Bunun nedeni sulama yapmalarıdır. Barajların yapılmaya başlanması ile birlikte Siirt bir yarım ada haline gelmeye başladı. Bu memnuniyet verici bir şey. Barajların tamamlanması ile birlikte nem oranı ve sulama imkanları artıyor. Bu nedenle barajların fıstığa zararı  yoktur.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, ise; yaptığı konuşmada üniversite olarak uluslarasılaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karabük Üniversitesinin 8250 yabancı öğrenciye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Polat, başta Çad olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden en başarılı öğrencilerin üniversitelerine kayıtlarının yapılmasını sağladıklarını ve bunlara çeşitli avantajlar sağladıklarını söyledi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ve düzenlenen kokteyl ile son buldu.